Πολιτιστικός Συλλ. Λάρδου

Εικόνα Πολιτιστικός Συλλ. Λάρδου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου «Ο Ταξιάρχης» ιδρύθηκε το 2004, από 24 κατοίκους του οικισμού και ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στον τομέα του πολιτισμού και του εθελοντισμού στο χωριό μας.
Από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα της Λάρδου και με βασικό μέλημα του, την διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου.
Διατηρεί από το 2004 έως και σήμερα τμήματα χορού με μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και ενηλίκων. Έχει αναδείξει πλειάδα χορευτών και σήμερα αριθμεί στα τμήματά του περισσότερους από 130 χορευτές.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές τοπικές εκδηλώσεις, όπως την μεγαλύτερη σε διάρκεια σούστα στον Αρχάγγελο τον Σεπτέμβριο του 2013, που μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ενώ έχει πραγματοποιήσει και αρκετές εκδρομές εκτός Ρόδου, σε περιοχές όπως ο Βόλος, η Χαλκίδα, η Κοζάνη κλπ.
Κάθε χρόνο διοργανώνει τους καλοκαιρινούς μήνες το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην πλατεία της Λάρδου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως από τον Βόλο, την Πάτρα, το Διδυμότειχο, την Κοζάνη, την Κρήτη και τις Σέρρες.
Επίσης έχει διοργανώνει αρκετές άλλες εκδηλώσεις όπως πανηγύρια, καρναβάλια, καθώς και εθελοντικές δράσεις όπως δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς του οικισμού κλπ.
Έχει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην βελτίωση των συνθηκών διαμονής των κατοίκων του οικισμού, όπως για παράδειγμα με την αγορά φωτιστικών ειδών για τον ηλεκτροφωτισμό του χωριού, με την πληρωμή ενοικίων του αγροτικού ιατρείου, με την κατασκευή παγκακιών για το Δημοτικό Σχολείο της Λάρδου κ.α.
Επίσης έχει φιλοξενήσει εκπαιδευτικές δράσεις, ημερίδες και βιωματικά σεμινάρια στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λάρδου, το οποίο έχει ανακαινίσει μάλιστα εξολοκλήρου με ιδίους πόρους.